De Limburgse investeringsmaatschappij LRM wordt gelauwerd voor haar jarenlange duurzaamheidsinspanningen. Na de onderscheidingen als SDG Pioneer (2020) en SDG Champion (2022) heeft LRM nu ook de hoogst mogelijke onderscheiding van ‘SDG Ambassador’ binnen gehaald. Het internationaal erkend SDG Ambassador certificaat is het sluitstuk van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, dat verloopt in samenwerking met CIFAL Flanders-UNITAR.
LRM behaalt als één van de eersten in België het internationaal erkende certificaat van SDG Ambassador
Strategische diversificatie
De erkenning als SDG Ambassador is een bekroning op de duurzame investeringen en inspanningen van het LRM-team in de voorbije 7 jaren. Jeroen Bloemen, Chief Corporate Affairs Officer LRM: “We zijn bijzonder trots dat we bij de eerste bedrijven in België zijn die dit hoogste duurzaamheidscertificaat in ontvangst mogen nemen. LRM zal haar koers als impactinvesteerder verderzetten en een enthousiasmerende rol blijven spelen in het domein van duurzaam ondernemen en investeren.”
In de loop der jaren bouwde LRM een stevige reputatie uit als impactvolle investeerder die bijdraagt tot een duurzame transformatie van de regio. Algemeen directeur Tom Vanham: “Van bij onze start nemen we met LRM het voortouw in tal van Limburgse reconversies. We hadden ook een leidende rol in het beheersen van economische crisissen in onze provincie. En met LRM veranderen we vandaag nog steeds het economisch landschap door zelf innovatief vastgoed en infrastructuur te ontwikkelen.”
Richting 400 miljoen euro
Daarenboven is LRM een investeringsfonds waarbij elke euro die verdiend wordt, ofwel opnieuw geïnvesteerd wordt in bedrijven en projecten, ofwel via een dividend terechtkomt bij de provincie Limburg. De provincie Limburg investeert dat geld op haar beurt in projecten met een belangrijke maatschappelijke impact, zoals de versterking van de universiteit en hogescholen, natuurparken, toeristische projecten, cultuurinitiatieven, … Tom Vanham: “Door het uitkeren van een dividend van 10 miljoen euro over boekjaar 2022, De dividendenteller staat momenteel op 397 miljoen euro. Op die manier is LRM dus fundamenteel een circulair investeringsfonds, dat zeer oordeelkundig haar projecten kiest.”
Impactvolle klimaatprojecten
“Duurzaamheid zit ingebakken in ons DNA. Doorheen de jaren diepten we onze duurzaamheidsfocus steeds verder uit, met heel wat concrete realisaties als gevolg. Inmiddels kunnen we dan ook een indrukwekkend track record voorleggen van impactvolle klimaatprojecten. Zo hebben we momenteel meer dan 250 MW aan zon-, wind- en batterijprojecten in beheer. Denk maar aan het Kristal Solar Park in Lommel met 303.000 zonnepanelen, ons drijvend zonnepark van 7 hectare in Dessel of ons batterijproject met 140 grote batterijen op Terhills. Bij de ontwikkeling van onze duurzame initiatieven pionieren we ook vaak met unieke samenwerkingsverbanden met belangengroepen zoals natuur-, erfgoed- en klimaatverenigingen”, vult Luc Driesen van LRM Climate aan. Onze erfgoedsites Terhills en be-MINE zijn daar sprekende voorbeelden van.”
ESG-scan voor duurzame investeringsbeslissingen
“Met LRM verduurzamen we niet alleen onze eigen sites. We trekken onze duurzame lijn ook door naar de bedrijven waarin we investeren. Daarom dat ESG en duurzaamheid standaard deel uitmaken van al onze investeringstrajecten. Daarbij moedigen we bedrijven actief aan om hun bedrijfsprocessen te verduurzamen, hun ecologische voetafdruk te verkleinen en om een (nog) beter bedrijf te worden”, licht Nathalie Roosen van LRM Climate toe. “Om dat vlot te laten verlopen én om gefundeerde investeringsbeslissingen te kunnen nemen, werkten we een ESG-scan uit. Daarbij peilen we naar zaken die betrekking hebben op milieu, sociaal engagement en behoorlijk bestuur. Oftewel Environment, Social en Governance, afgekort ESG.” De resultaten van de ESG-scan worden kritisch beoordeeld door zowel het LRM investment team als door het management en de Raad van Bestuur van LRM. De scan geeft namelijk een duidelijk beeld van hoe duurzaam een bedrijf is en welke risico’s en opportuniteiten er zijn.
Economisch en maatschappelijk rendement
Op de bedrijvencampussen en incubatoren van LRM zijn ondertussen honderden bedrijven gevestigd en werken meer dan 7.000 mensen. “We gebruiken onze eigen campussen en mijnsites dan ook als living labs en geven er kansen aan nieuwe technologieën, duurzame mobiliteit, circulariteit, energie en klimaat”, somt Tim De Ceunynck van LRM Climate op. “Daarbij zoeken we steeds weer de grenzen op van wat mogelijk is. Het grootste zonnepark van de Benelux, de enige drijvende zonneparken van Vlaanderen, het grootste laadplein en het enige operationele project met volledig zelfrijdende shuttles liggen daarom in Limburg.”
Financiering van projecten met duurzaamheidsimpact
Verder bracht LRM de voorbije jaren nieuwe financiële instrumenten op de markt, om zo projecten met een duurzaamheidsimpact te financieren. “Het zijn financiële instrumenten die gecombineerd kunnen worden met subsidies om zo een maximale hefbomen te creëren. Die instrumenten werken bovendien inspirerend en nemen drempels weg”, aldus Jeroen Bloemen.
LRM richtte dit jaar ook een Leerstoel op aan de Universiteit Hasselt rond Duurzaam Ondernemen, om het onderzoeksdomein rond duurzaam ondernemen verder te voeden. LRM wil daarmee bijdragen tot het economisch argumentarium rond de zin van duurzaam ondernemen, om te informeren en om het toegankelijker te maken bij kmo’s. Heel veel duurzame initiatieven vanuit diverse invalshoeken dus, die nu geleid hebben tot het behalen van het gerenommeerde SDG Ambassador certificaat.