Met 1,1 miljard euro aan investeringen, ondersteuning aan 530 bedrijven, 402 miljoen euro uitgekeerde dividenden en 600 hectare ontwikkelde bedrijventerreinen heeft de Limburgse investeringsmaatschappij LRM de voorbije 30 jaar stevig haar stempel gedrukt op de economie en welvaart in Limburg. “We zijn klaar voor nog eens minstens 30 jaar vol transformatie, ondernemerschap en duurzaamheid”, klinkt het kordaat bij LRM.
LRM, al 30 jaar de drijvende kracht achter de duurzame transformatie van Limburg
Al 30 jaar lang maakt de Limburgse investeringsmaatschappij LRM het mooie weer in Limburg. Zo investeerde LRM sinds haar bestaan 1,1 miljard euro in Limburg. Twee derde van die investeringen ging naar bedrijfsfinanciering, een derde naar vastgoed. “We investeren altijd samen met banken, ondernemers of consortiumpartners, waardoor we kunnen stellen dat LRM reeds een hand heeft gehad in ongeveer 4 miljard euro aan investeringen in Limburg”, aldus Tom Vanham, algemeen directeur van LRM. “Er zijn al meer dan 530 bedrijven die LRM op hun tijdslijn hebben staan, bedrijven die op een cruciaal moment financiële middelen, kennis en knowhow hebben bijgetankt bij de Limburgse investeringsmaatschappij. Meer dan ooit is LRM een huis van vertrouwen voor de Limburgse ondernemers op zoek naar risicokapitaal en strategische meerwaarde.”
600 hectare bedrijventerreinen
Naast investeringen in bedrijven en projecten, zet LRM ook volop in op ruimte voor bedrijven. Het ontwikkelde al 600 hectare (= 1.200 voetbalvelden) bedrijventerreinen, waarvan Kristal Park III en Tessenderlo Schoonhees de grootste hap uit het geheel nemen. LRM bouwde ook ruim 353.000 m² aan kantoor- en bedrijfsgebouwen. Denk maar aan Corda Campus in Hasselt, het Terhills Hotel en Resort, FacThory in Genk en de 7 incubatoren die verspreid zijn over heel Limburg.
Naast kantoren en bedrijfsgebouwen werd er voor 112.736 m² beschermd mijnerfgoed gerestaureerd. Hier is de hoofdmoot voor be-MINE in Beringen, de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. “We zijn volop bezig met de herontwikkeling van die site. Het einddoel is een uniek toeristisch recreatief erfgoedproject met internationaal potentieel, wat ongelooflijk veel mogelijkheden biedt voor private investeerders”, voegt Tom Vanham toe.
70 miljoen euro voor klimaatprojecten
Verder geeft LRM als SDG Ambassador het goede voorbeeld op vlak van klimaatprojecten. Via Limburg Win(d)t werkt LRM mee aan de productie van groene stroom voor ongeveer 120.000 gezinnen. Met haar eigen zonnepanelenprojecten (tot nu toe 330.000 panelen) produceert LRM nog eens een equivalent aan groene stroom voor ongeveer 35.000 gezinnen. LRM staat ook gekend om innovatieve klimaatinitiatieven. Een sprekend voorbeeld zijn de autonome zelfrijdende shuttles op Terhills. Het totale investeringsvolume in klimaatprojecten bedraagt momenteel 70 miljoen euro en zal in 2025 groeien tot bijna 100 miljoen euro.
Jaarlijks 20 miljoen m³ verpompt oppervlaktewater
Wat velen niet weten, is dat LRM ook overstromingen voorkomt in de voormalige mijngebieden door oppervlaktewater te verpompen dat zijn natuurlijke weg niet meer vindt door grondverzakkingen. Daarbij vloeit het water naar beken, kanalen en de Maas. Er wordt enkel oppervlaktewater verpompt, en dus geen drink- of mijnwater opgepompt. In totaal gaat het om 20 miljoen m³ water (oftewel 8.000 Olympische zwembaden) per jaar.
402 miljoen dividenden voor LSM
Als we dan specifiek inzoomen naar 2023, sloot LRM dat boekjaar af met een geconsolideerde winst van 5,8 miljoen euro. LRM injecteerde op jaarbasis opnieuw 49,2 miljoen euro in 78 bedrijven en projecten. Het eigen vermogen van LRM dikte in boekjaar 2023 aan tot 536 miljoen euro, deels gedreven door een kapitaalverhoging van de Vlaamse overheid van 30 miljoen euro om bedrijven te helpen verduurzamen n.a.v. de energiecrisis. Op haar 30ste verjaardag kan LRM opnieuw een dividend uitkeren van 5 miljoen euro.
“De LRM-dividenden komen via Vlaanderen en de stichting Limburg Sterk Merk integraal ten goede van Limburgse projecten rond onderwijs, natuur, cultuur en toerisme”, licht LRM-voorzitter Mark Maesen toe. Hij benadrukt dat LRM geen dotaties of werkingsmiddelen van Vlaanderen krijgt en volledig zelf instaat voor de eigen bedrijfskosten en eventuele investeringsverliezen. “LRM heeft sinds haar ontstaan 385 miljoen euro aan overheidsmiddelen ontvangen, ik tel het startgeld van 250 miljoen op met de ontvangen kapitaalsverhogingen. De dividendenteller staat met de laatste 5 miljoen euro erbij op 402 miljoen euro. Dat toont aan dat LRM naast een belangrijke economische, ook een indrukwekkende maatschappelijke voetafdruk heeft nagelaten. Het bewijst vooral ook dat LRM de overheidsinleg die ze in de voorbij 3 decennia heeft ontvangen, ruimschoots heeft terugverdiend.”
Nieuwe samenwerkingsovereenkomst 2024-2029
LRM werd in april nog beloond door de Vlaamse regering met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tot 2029. Tom Vanham: “Limburg heeft een veerkrachtige en bruisende economie. LRM speelt daar een actieve rol door bedrijven te ondersteunen met risicokapitaal en leningen. Daarnaast ontwikkelen we innovatieve vastgoedprojecten, zoals campussen en incubatoren, waar volledig nieuwe ecosystemen uit voortkomen. Verder geven we oude mijnsites een nieuwe toekomst, en investeren we in grootschalige klimaatprojecten. Het is die mix van investeringen die ons anders maakt dan andere investeringsmaatschappijen en die van LRM een stuwende kracht maken in een uniek regionaal ecosysteem. Samen met ons team, onze partners en stakeholders zijn we klaar voor nog eens minstens 30 jaar vol transformatie, innovatie en duurzaamheid.”