Veel bedrijvigheid bij EnergyVille, want op Thor Park in Genk startten deze maand de werken voor een thermisch netwerk van de zogeheten 5e generatie. Daarmee zullen de verschillende gebouwen binnen het Thor wetenschapspark – bestaande en toekomstige gebouwen – duurzaam verwarmd en gekoeld kunnen worden. En dit op basis van ondiepe geothermie. Het is een van de eerste netwerken van deze soort in België en is bovendien modulair opgebouwd zodat er snel kan uitgebreid en opgeschaald worden. Kortom, een cruciale hoeksteen in EnergyVille’s (en haar partners’ KU Leuven, VITO, imec en UHasselt) onderzoek naar een duurzamere energievoorziening.
Het Open Thor Living Lab op Thor Park maakt zich klaar om koude en warmte uit te wisselen via de ondergrond
Concreet zullen in deze eerste fase van de werken de bestaande gebouwen (Thor Central, Incubathor, EnergyVille 1 en 2, de THOREAQ-onderzoeksgebouwen) en de nog op te richten gebouwen (in totaal 8 kavels) aangesloten worden op het netwerk. De bedoeling is om de gebouwen duurzaam te verwarmen én te koelen via ondiepe geothermie en maximaal restwarmte en -koude onderling uit te wisselen. Zo kan bijvoorbeeld de restwarmte van het ene gebouw gebruikt worden om de energievraag van het andere gebouw te beantwoorden. Ook opslag wordt voorzien in de ondergrond, op een diepte van 65 meter of meer via zogeheten ‘aquifers’.
Gebundelde krachten
Het thermisch net – dat ontworpen werd door EnergyVille/VITO en waarvoor de werken nu officieel gestart zijn – vormt een mooi nieuw puzzelstuk in de uitbouw van het Open Thor Living Lab, een levend onderzoekslabo, op Thor Park. Het mag dan ook rekenen op de medewerking van heel wat partners. Zo vloeit het project voort uit een call rond groene warmte van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. De aanleg zelf zal gebeuren door Fluvius, dat al van bij het begin betrokken is bij dit project. De uitbating van het netwerk loopt via IFTECH dat hiervoor de nieuwe entiteit “Thetys CollecThor NV” oprichtte. Tegen februari 2025 moet het net operationeel zijn.
Over Thor Park
Thor Park in Genk, goed voor 93 hectare, is een globaal herbestemmingsproject op de voormalige mijnsite van Waterschei (Genk). Thor Park is een bedrijven-, technologie-, opleidings- en wetenschapspark dat de ambitie heeft om hét competentiecentrum te worden met betrekking tot drie domeinen: de energietransitie, de slimme maakindustrie en smart city applicaties.
Thor Park verenigt EnergyVille 1 &2, IncubaThor, FacThory, T2-campus, Thoreaq en ConstrucThor. Op deze manier brengt het park gespecialiseerde infrastructuur, kennis, partners en een netwerk samen op één locatie en overbrugt het de kloof tussen ideeën en valorisatie. Als living lab, waarin onderzoeksinstellingen zoals EnergyVille en industriële partners kunnen experimenteren met nieuwe technologieën in levensechte omstandigheden, geeft Thor Park vorm aan de slimme wereld van vandaag en morgen. Thor Park is een initiatief van LRM, Stad Genk, EnergyVille, KU Leuven en POM Limburg.